4.What can we learn about the author? A.He works as a writer. B.He is really a teacher. C.He once wasn\'t like school.
D.He liked answering questions at school.
第 7 页 共 193 页
解析:选B 推理判断题。根据最后一句“It\'s a statement I never forgot once during my thirtyfive years in the classroom.”可知,作者是一名老师。
B
Since he was nine, Babar Ali has been running his own school in Bhabta, a small village in West Bengal, India, passing on to the children of poor families the knowledge he has acquired at his school during the day.
It began when children in his village asked him questions about what he learned at the 1,000-rupeeayear school their parents could not afford.
“It started without much effort,” he says. “There were lots of children who had dropped out of school, or never been to school at all. They were always asking questions about my lessons and I would repeat everything for them.”
“There used to be just eight pupils, and my friends helped me with the teaching. We worked on the standard of teaching. The word spread to nearby villages, and gradually we took on more and more students.”
Five years later, the school has a total of 10 teachers, all of whom are students at school, and 650 pupils.
On a typical day, Babar will rise at 5 am, do housework, then take a bus to school in a village three miles away. From 10 am to 4 pm, he focuses on his own studies, then he races back to his village to welcome his students at 5 pm. He teaches until 8 pm. The teaching doesn\'t make him tired, he says, but gives him more strength to keep up his busy life.
His parents are filled with pride. His father, Nasiruddin, was shocked when he first discovered his son was teaching. “I couldn\'t believe it. He\'s always rushing from place to place and I was worried it might affect his studies. So I visited his school. Seeing his dedication (奉献) to teaching cleared my doubts,” he says.
In 2009, Babar was named the “youngest headmaster in the world” by BBC. From then on, his story appeared in many textbooks, and now he is regularly invited to speak at many meetings all over the world.
语篇解读:本文是一篇记叙文。文章主要介绍了一个小小年纪就开始教书育人的印度青年的主要事迹。
5.Babar started teaching the children nearby________. A.because he wanted to make money to pay for his studies B.when they went to his school to ask him questions C.because their parents asked him to do so D.when he was quite a young boy
第 8 页 共 193 页
解析:选D 细节理解题。根据第一段中的“Since he was nine, Babar Ali has been running his own school”和“passing on to the children of poor families the knowledge”可知,巴伯尔在很小的年纪就开始了教书生涯。
6.As time went by, Babar ________. A.is planning to set up more schools B.had to ask some teachers to help him C.gradually made his school bigger and bigger D.had to drop out of school to teach other children
解析:选C 细节理解题。根据第四段中的“gradually we took on more and more students”和第五段中的“has a total of 10 teachers ... and 650 pupils”可知,随着时间的推移,巴伯尔的学校师生队伍越来越壮大。
7.Why does the author describe Babar\'s typical day? A.To show he works very long hours.
B.To explain why he feels tired at the end of a day. C.To show he works much harder than other teachers. D.To explain why he has no time to stay with his family.
解析:选A 推理判断题。根据倒数第三段的描述可知,巴伯尔起早贪黑,一天要工作很长时间。 8.How did Babar\'s father react to his teaching at first? A.He was very surprised. B.He was proud of Babar.
C.He had doubts about Babar\'s ability. D.He was unhappy about Babar\'s decision.
解析:选A 细节理解题。根据倒数第二段中的“His father, Nasiruddin, was shocked when he first discovered his son was teaching.”以及巴伯尔的父亲说的“I couldn\'t believe it.”可知,巴伯尔的父亲在一开始听说儿子在教书时感到很吃惊。
Ⅱ.完形填空
When Miss Hughes entered the classroom, the children stopped playing and talking. In a body, they stood up and __1__ the teacher in a loud voice, “Good morning!” Miss Hughes smiled and told the class to sit down. She __2__ at a glance that there seemed to be thirtyfive pupils in the class, __3__. They were all watching her with fixed eyes, __4__ no doubt to find what sort of person she was. “ I __5__ you want to know my name,” she said. But before she could tell, a student __6__ out, “It\'s Miss Hughes.” Miss Hughes laughed. “__7__ travels fast,” she said. “I\'m __8__it will take me longer to learn all your names.”
Miss Hughes __9__ a list and began to call the pupils\' names in __10__. When she came to the last one, John, she __11__ that he had been absent for over a month. “What\'s the matter with John?” she
第 9 页 共 193 页
asked, __12__ puzzled. “He\'s in hospital. He had his leg broken.” said a girl in the front __13__. “He slipped while skating,”__14__ a boy. “Has anyone __15__ to see him?” Miss Hughes asked. No one __16__.
百度搜索“77cn”或“免费范文网”即可找到本站免费阅读全部范文。收藏本站方便下次阅读,免费范文网,提供经典小说高考高中最新外研版高考英语精准备考复习资料(共193页 附解析)(4)在线全文阅读。
相关推荐: