精品资料
Ⅰ 阅读理解
A
(2018·福州高三适应性练习)No human has set foot on the Moon since 1972. Now,after more than four decades of inactivity,interest in putting humans back on the Moon is finally heating up again. But who will get there first?
CHINA
On 14 December 2013,China successfully landed its Jade Rabbit rover(探测车)on the Moon. It is now working on its next exploration mission. Named Chang’e 4,the mission is scheduled to touch down in the Aitken Basin near the end of 2018. If successful,it will be the first landing on the Moon’s far side.
RUSSIA
Russia plans a manned Moon landing in 2030. It is currently working on a project whose idea is that the landers will explore the south pole of the Moon,exploring for resources such as minerals and water ice to be used to provide for a human outpost(前哨站).
INDIA
Following the success of its Chandrayaan-1 in 2008,India announced a follow-on mission. Chandrayaan-2 was meant to cooperate with Russia. But when the Russians failed to deliver the promised lander in 2013,India decided to go it alone. Chandrayaan-2 is about to be sent up in 2018.
U.S.A.
In December 2018,NASA plans to send up the Exploration Mission 1,an uncrewed test of their Orion astronaut capsule in which the craft will circle around the Moon before returning to Earth. All being well,a crewed capsule will follow in 2023. Should the mission prove a success,the astronauts will be the first humans to see the far side of the Moon with their own eyes since Apollo 17 in 1972.
【解题导语】 本文是一篇说明文,主要介绍了中国、俄罗斯、印度和美国的登月计划。 1.What will China do in its next space mission? A.Improve its Jade Rabbit rover. B.Work with other countries. C.Land Chang’e 4 on the Moon. D.Explore the south pole of the Moon.
C 解析:细节理解题。根据第二段第三句可知,嫦娥四号将在2018年底降落在月球
精品资料
精品资料
Aitken Basin地区。据此可知,中国的下一步空间计划是嫦娥四号登月,故C项正确。
2.Why did India try to carry out its follow-on mission alone? A.It couldn’t find a partner. B.It didn’t get the lander as planned. C.The Russians refused to work with India. D.It planned to launch Chandrayaan-2 in advance.
B 解析:细节理解题。根据第四段第三句可知,由于俄罗斯没能给印度提供着陆器,因此印度决定自己实施登月计划,故B项正确。
3.Which country is interested in resources on the Moon? A.Russia. C.India.
B.China. D.U.S.A.
A 解析:细节理解题。根据第三段第二句可知,当前俄罗斯正启动一项工程,其思路是登陆器将探索月球的南极,寻找矿物质和水冰等资源以供人类前哨站使用。故A项正确。
4.What can we know from the text?
A.Russia has built a human outpost on the Moon. B.China will be the first to see the far side of the Moon. C.U.S.A. will send a crewed capsule to the Moon in the future. D.Humans have kept active in exploring the Moon since 1972.
C 解析:推理判断题。根据第五段第二句可知,如果一切顺利,美国将于2023年发送载人太空舱登月。据此可知,美国将在未来实施载人登月计划,故C项正确。
B
(2018·合肥高三调研性检测)In our everyday lives we meet situations in which we take many things for granted. We only treasure things when they are gone. This is a sad truth of human nature. One day, I found myself as a witness to a similar situation.
One evening, I left work and boarded the train. After entering, I noticed something unusual. The center of the car had a few empty seats while both ends were crowded with people standing. I didn’t pay much attention and sat down on one of the empty seats. I sensed a funny smell. It wasn’t long before I noticed a homeless person sleeping on three seats in front of me. He was bleeding from his nose. Why wasn’t anyone helping him?
His clothes were torn and he was giving off a strange smell. Along with the smell, his eyes were dull, watery, and red. Occasionally he scratched himself and people looked at him as if he had committed a crime. As the train stopped at stations and more people came in they covered their noses and faced away from him. All the seats around him were empty.
精品资料
精品资料
Suddenly, he began to swear at the people around him. A plain-clothes police officer who looked like a construction worker took out his certificate and showed it to the homeless man. The officer, not wanting to touch the homeless man, told him his rights and directed him to exit the train. As the officer walked the man out of the train, the homeless man turned around and said “MY HOME!” and started crying.
A man doesn’t value things until they are gone. If he didn’t have a home, at least he had freedom. Now he has neither. No one wants to help someone who won’t help himself.
【解题导语】 本文是一篇记叙文。乘坐火车时,“我”发现了一个流浪汉,他衣衫褴褛,身上散发异味,乘客们避而远之。突然,他开始咒骂他周围的乘客。后来流浪汉被便衣警察带走,他不仅没有家,这一次还失去了自由。
5.When entering the car, how did the author feel at first? A.Annoyed C.Sad.
百度搜索“77cn”或“免费范文网”即可找到本站免费阅读全部范文。收藏本站方便下次阅读,免费范文网,提供经典小说高考高中2019届高考英语(外研版)一轮复习练习:选修8 5 Module5知能演练在线全文阅读。
相关推荐: